+   ENGLISH
търсене
 

 

"Проблемът е дали някога някой ще инициира сериозна реформа, която да елиминира тази хегемония на прокуратурата и методите, с които тя се ползва, включително и безнаказаност", каза пред БНР съдия Здравка Калайджиева, правозащитник, съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (2008 – 2015 г.) и член на Управителния съвет на фондация „Български адвокати за правата на човека“.

"В изявленията на Иван Гешев имаше много заявки за непознаване на правата на човека и гаранциите, които българското правосъдие трябва да предостави за тяхното спазване", категорична бе съдия Калайджиева.

"Станахме свидетели на нападки срещу плурализма, срещу правото на защита, на пряко нарушаване на презумпцията на невиновност, посочване на лица, които ще бъдат мишени на правосъдието. Бяхме свидетели на погазване на основни принципи на Конституцията", уточни тя в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Цялото интервю на Веселина Миланова и Силвия Великова със съдия Здравка Калайджиева в предаването "Преди всички

Позиция на фондация „Български адвокати за правата на човека“ относно изслушването на кандидата за главен прокурор, изпратена до Президента на Република България