+   ENGLISH
търсене
 

 

Вчера, 2 септември 2020 г., мирният протест на десетки хиляди български граждани, отправили справедливите си искания към властта, бе прегазен и окървавен от тежко въоръжени силови формирования.

Бяха пребити и обгазени множество мирни граждани, включително деца. Използвани бяха сълзотворен газ и полицейски палки. Журналисти бяха препятствани да отразяват случващото се, а спрямо някои бе упражнено и насилие. Редица граждани бяха арестувани без основание и без осигуряване на процесуалните им права.

С действията на властите грубо бяха погазени правото на защита срещу изтезания, нечовешко и унизително отнасяне, правото на свобода и сигурност, свободата на словото и изразяване на мнение, свободата на мирното събрание и свободата на придвижване.

С настоящата позиция настояваме за незабавно преустановяване на насилието и ограничаването на основни права спрямо протестиращите граждани.

Настояваме за незабавно подаване на оставка от страна на министъра на вътрешните работи, директорите на Главна дирекция „Полиция“ и Дирекция „Жандармерия“, както и на директора на СДВР.

Настояваме органите на прокуратурата да започнат незабавни действия за разследване на инцидентите от вчерашния ден и установяване на длъжностните лица, разпоредили и извършили полицейско насилие и нарушаване правата на гражданите.

УС на фондация „Български адвокати за правата на човека“