+   ENGLISH
търсене
 

До г-жа Мая Манолова
Омбудсман на Република България

 

Уважаема г-жо Манолова,

 

              С радост и изненада днес узнах, че вчера сте отличили отбора юристи на Софийския университет, който победи „Кеймбридж“. Отличието би следвало да е награда за труда, който Кристиан Калчев, Николина Михайлова и Радослава Макшутова положиха и нивото, което постигнаха в това състезание, побеждавайки в преки двубои отбори на университети от Русия, Румъния, Испания и разбира се, Кеймбридж.
Успехът на отбора трябва да бъде признат и отличен. За това и у мен буди недоумение защо тримата, които според съобщението са били отличени, не бяха уведомени за събитието и поканени на награждаването. Дори имената им не се споменават в прес-съобщението. За отличаването всички ние научихме случайно от фейсбук страницата на г-жа Ковачева. 
Тази година отборът на СУ беше трениран на доброволни начала от Даниела Екимова-Спирова и мен, София Разбойникова, като и двете сме част от екипа на Фондация „Български адвокати за правата на човека“ от повече от 20 години. За нас беше огромно удоволствие да работим със студентите в продължение на близо пет месеца по темата защита на правата на човека и да видим как буквално израстват с дни. Както знаете, права на човека не се изучават в Софийския университет и отборът трябваше в движение да овладява трудната материя, проучвайки богатата практика на Европейския съд по правата на човека по дела, свързани с нечовешко и унизително отнасяне, правото на справедлив процес, тероризъм, защита на личния живот и т.н. За да популяризираме състезанието и темата за обучението по права на човека в университетите, за първи път тази година проведохме публични тренировки на отбора и студентите пледираха в присъствието на български съдии, адвокати и студенти.
Уважаема г-жо Манолова,
Разбира се, вече е късно церемонията по връчването на плакета да бъде повторена, но бих искала да помоля да разпоредите съобщението на интернет страницата на Омбудсмана да бъде редактирано, така че в него да бъдат отразени имената на студентите, дали повод за гордост у всички правозащитници в България.
Широкият отзвук сред студентите и практикуващите юристи на великолепното представяне на българските отбори трябва да бъде оползотворен и участието на СУ на състезанието в Страсбург да стане традиция. Темата за правата на човека е важна за обществото ни, а възможността, която дават такива състезания за придобиване на умения за презентиране и анализ на конкретни казуси трябва да бъде използвана. Надяваме се на сътрудничество с вас, за да не остане успехът на отбора изолиран случай, а заедно да потърсим трайно решение за качественото обучение по ЕКПЧ на българските студенти по право. Вярваме, че капацитетът на българските юристи в тази област и съвременните възможности за неформално обучение и учене през целия живот позволяват да отговорим на интереса на студентите по право под някаква форма и да подкрепим българските университети, така че скоро да имаме повече подготвени професионалисти, готови да посрещнат необичайните предизвикателства и трудности, с които Европа и светът се сблъскват днес в търсенето на баланс между индивидуалните права и обществения интерес. Разчитаме на Вашата подкрепа!

                               

                                 С уважение

                                                Адв. София Разбойникова
                                                Председател на Управителния съвет на                                                                         Фондация Български адвокати за правата на човека