+   ENGLISH
търсене
 

Picture

Номинациите за „Човек на годината“ – годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет (БХК), са отворени от 20 септември.

Всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2010 – октомври 2011 г.

Подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране, са на сайта  

„Търсим смели, визионерски, оригинални правозащитни постъпки, постъпки-прецедент, постъпки, които са отключили промяна, ако не в реалността, в умовете“, кaза Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК и председателка на журито. Постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и да изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност.

През 2010 г. в наградите „Човек на годината“ допуснатите номинации бяха 26. Гласовете на сайта, за наградата на публиката, бяха над 5500. Председателката на Висшия адвокатски съвет, адв. Даниела Доковска, взе голямата награда „Човек на годината“ 2010. Адв. Валерия Иларева, която защитава бежанци и мигранти, и организацията за интернет права „Електронна граница“ бяха отличени, съответно, с втора и трета награди. Носител на „Наградата на публиката“ – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта www.humanoftheyear.org, стана журналистът Иво Инджев.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Освен през сайта, номинации се приемат и на [email protected] или на адрес: София 1504, ул. „Върбица“ 7; до 31 октомври 2011 г. включително. Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 до 30 ноември 2011 г. включително. Награждаването ще е в навечерието на 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

Онлайн гласуването (на сайта www.humanoftheyear.org) ще бъде отворено в първите дни на ноември.