+   ENGLISH
търсене
 

 

София, 1 ноември 2010 г.

Гласуването за "Човек на годината" - годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет, започна.

От днес до 6 декември всеки може да подкрепи своя кандидат на сайта www.humanoftheyear.org. Гласуването става с валиден мейл адрес. От един мейл може да се гласува само веднъж за даден кандидат. Няма ограничение за броя кандидати, които човек може да подкрепи.

27 са номинираните граждани и организации към момента. Tе са отразлични области на правозащитната сфера, исъс своите постъпки са допринесли за защитатаи утвърждаването на човешкитеправа. Номинациите са индивидуални и групови.

От 1 септември до31 октомвривсеки можеше да номинира човек или организация - заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периоданоември 2009– октомври 2010 г. Журито допускаше онези номинации, които отговарят на определени, описани на сайта, критерии.

Измежду получените номинации журитоще избере носител на наградата "Човек на годината 2010", кактои двама подгласника. Te, както и носителятна наградатана публиката – събралиятнай-много гласове при онлайн гласуването, ще бъдатоповестенина церемонията по връчването на наградата на 10 декември 2010 г.

Наградите "Човек на годината" нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получавастатуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Миналата година сголямата награда "Човек на годината" 2009 бе отличена учредителкатана Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева. Носителна наградатана публикатастана "Спаси, дари на…" - организация, която подкрепя кампании за лечение на деца.

 

--

Номинираните за 2010 г.са организаторите на София Прайд 2010, Младежка организация "ЛГБТ действие", Фондация "Куиър България",Радослав Стоянов и Добромир Добрев, които работят в подкрепа на праватана гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални.

Адв. Валерия Илареваиадв. Диана Даскалова, работещи за правната защита на бежанци и имигранти. Джавед Нури– активист за правата на бежанците и имигрантите в България.

д-р Владимир Атанасов, изправил се срещу политиката наМинистерството на здравеопазването заради"финансовия и организационен колапс в болничните заведения". Доц. Константа Тимчева, номинирана заради проявена човешка и лекарска доблест в защита на онкоболните си пациенти. Иван Димитровот Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.Анета Феодорова и Светлана Атанасова от Асоциация Муковисцидоза, две майки, номиниранизарадиупоритата им борба с институциите. Георги Елчинов, заради застъпничество му за правата на пациентите. Снежана Денкова, юрист и майка, загубила 17 годишния си син в борбата с дрогата. Води сама дело и осъжда България заради липса на политикикъм наркозависимите. Ангелина Бонева, заради работата си в подкрепа на онкоболните.

Иво Инджев,Виза Недялкова,общественици и журналисти.

"Електронна граница"– организация, борещa се за праватана интернетпотребителите в България.

Виолина Харалампиева, инициатор на акция в подкрепа на хора, живеещи на ръба на бедността. Ивелин Кичуков, заради “работата му за насърчаване на социалната отговорност сред българския бизнес”.

Пенелопе О`Съливанотфондация "Сийдър",  работещаза интеграцията на деца с увреждания в обществото. Александър Миланов, млад човек,отдал почти десетилетие за защита правата на децата, самият той отрасналв дом. адв. Даниела Доковска, заради застъпничеството й за праватана децата с ментални увреждания в домовете.

Виктория Зареваза борбата й за правото на равни условия при класирането на деца в столичните детски градини.

Петър Кичашки, активист за правата на хората с увреждания.

ХОРА(Хорасрещу расизма), гражданска група - инициатива срещунеонацизма, расизма и ксенофобията.

 

------------

На 10 декември 2008 г. БХК за пръв път връчи наградата си за принос към правата на човека. Първите лауреати бяха съдиите от Върховния касационен съд Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева.

На 10 декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобща декларация за правата на човeка. Международният ден на правата на човека се чества от 1950 г.

Журитона тазгодишните награди ще е всъстав: Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК, директоркана правната програма на комитета и председателка на журито; ДесиславаПетрова, администратор кампании в БХК; Десислава Симеонова, програмен директор на БХК, Иван Бедров, журналист; Мими Фурнаджиева, съдия от ВКС; Теодора Захариева,председател на Центърaза защита правата в здравеопазването; ЯнаБюрер Тaвание, директор кампании на БХК.

Българският хелзинкски комитете независима, неправителствена организация за защита правата на човека. Основан през 1992 г., БХК осъществява мониторинг на правозащитната ситуация в България в няколко приоритетни области: права на личността, на жените и хората с увреждания, на етническите и религиозните малцинства, права на детето, защита от изтезания и малтретиране, права на бежанците и мигрантите, свобода на словото и достъпа до информация, положението на хората в затворени институции, проблеми на системата за наказателно правосъдие.

-

 

За повече информация за наградите, посетете www.humanoftheyear.org

За повече информация за организацията, посетете www.bghelsinki.org

 

За допълнителна информация:

Яна Бюрер Тавание,

директор"Кампании и комуникации" на Български хелзинкски комитет

02 943 44 05, 0887 668 089

[email protected]